satin-alma-ve-kiralama

Araç Kiralamak Mı? Yoksa Satın Almak Mı?

Şirketlerin bir türlü içinden çıkamadığı veya sürekli gündeme getirmiş olduğu sorunların başında “araç kiralamak mı yoksa satın almak mı daha avantajlı” konusu geliyor. Bu konu ile ilgili yapılan çeşitli araştırmalarda öz sermayenin araç alımı için kullanılmasının yapılacak olan ticaret hacmi ile birlikte karlılığı düşürdüğünü ortaya koyuyor. Ayrıca, kredi alımlarında da kredibilitenin araç alımı için kullanılması, farklı kredi ürünlerinin kullanılmasını zorlaştırabilirken, bunun ile birlikte bilanço hesabında da borç gözükmesine yol açacaktır.

Özellikle son bir kaç yılda yüksek primler gerektiren ve değişken olan Kasko prim ödemeleri ile birlikte Zorunlu Trafik Sigortasından da etkilenilmektedir.

“Araç kiralamak daha ekonomik”

Araç kiralamak yukarıda da bahsettiğimiz etkenler göz önünde bulundurulduğunda çok daha ekonomik olmaktadır. Ayrıca araç kiralama yöntemi ile sigorta, vergilendirme ve yatırım maliyetleri, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası, kasko, araç muayeneleri, kira bedelinin içinde olup, bütün bu işlemlerin takibi kiralama şirketi tarafından yapılmaktadır. Bu masraflara ek olarak bakım masrafları ve oluşan hasarların tamiri sonucunda meydana gelen masraflarda yine araç kiralama şirketi tarafından karşılanıp, takibi yapılır.

Araç kiralama
 hizmeti alan kişi veya kurumlar bu tarz işlemler için zaman kaybetmez ve işlemleri takip etmesi için birini de görevlendirmek zorunda kalmaz.
Araç kiralamanın sağlamış olduğu avantajlar sadece bunlarla sınırlı değildir. Özellikle uzun dönem için düşünüldüğü zaman araç kiralamak araç satın alımına göre; kar, zaman ve daha bir sürü avantaj sunmaktadır.