ayk-9450

Kış Lastiği Uygulaması Hakkında

Siz kışa hazırsınız. Peki ya aracınız? Zorlu hava şartlarında aracınız size her koşulda destek olabilecek donanımlara sahip mi, yoksa birçok araç sahibi gibi aracınızın kış hazırlıklarını aksatıyor musunuz? Aracınızın kışa hazırlık esnasında en ihtiyaç duyduğu şey kış lastikleri olacaktır.

Kış lastiklerinin yağışlı ve karlı havalarda size daha iyi bir yol tutuş seçeneği ve güvenli sürüş keyfi sunduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu durum kış lastiklerini sürücüler için ekstra bir rahatlık olmaktan çok, yoğun trafiğin olduğu şehir içi yollarda kullanılan aracın güvenliğini sağlayan bir zorunluluk haline getiriyor. Sürücülerin birçoğu kışa girerken kış lastiği almayı bir külfet olarak görseler de, uzun vadede bunun bir yatırım olduğu kesinlikle göz ardı edilemez.
Kış lastiğine ayrılan bütçe, ileriki aylarda oluşabilecek kaza durumunda hem araca gelebilecek maddi zararı önler hem de kaza durumunda size, sevdiklerinize veya çevrenizdekilere gelebilecek zararı da minimuma düşürür. Yurtdışında farklı ülkeler kış lastiklerinin kullanımı için farklı kurallar koymuş durumdalar.
Kuzey Avrupa ülkelerinde kış lastiğinin kullanım süresi kasım ve mart ayları arasındayken, Güney Avrupa ülkelerinde bu süre kar yağışının sıklığına bağlı olarak daha kısa bir süre için zorunlu tutulmakta. İtalya ve Fransa ise kış lastiği kullanımını zorunlu tuttuğu yollarla sınırlıyor. Kimi ülkeler de kış lastiği kullanımını sürücünün inisiyatifine bırakmış olsa bile karlı ve yağışlı geçen aylarda kış lastiklerinin kullanımını şiddetle öneriyor. Ülkemizde ise yeni çıkan yasa ile birlikte kış lastiği kullanımına dair akılda kalan sorular silinmiş bulunuyor.
Ülkenin belirlenen 54 ilinde kış lastiği kullanımı zorunlu tutuluyor. Diğer illerde ise hava sıcaklığının +7 derece yukarısında seyretmesinden ötürü kış lastiği kullanımı zorunlu tutulmuyor. Kış lastiğinin zorunlu tutulduğu illerde ise bu zorunluluk 1 Aralık Perşembe günü başlıyor. Sürücülerin araçlarını hazırlamaları için önlerinde olan şu bir aylık sürede araçlarının ihtiyaçlarına en uygun olan kış lastiğini temin etmeleri gerekli. Aksi halde cezalar el yakıyor. Geçen dönem kış lastiği takma zorunluluğunun olduğu 1 Aralık 2015 ile 1 Nisan 2016 arasında şehirler arası yük ve yolcu taşıyan 535 ticari araç sahibine kış lastiği takmadıkları için toplam 284 bin 113 lira ceza uygulandı ve uygulanan yaptırımlar her yıl daha da artmakta.
Peki aracınız için doğru kış lastiğini nasıl seçeceksiniz? Aracınız için doğru kış lastiğini seçme konusunda size yardımcı olabilecek birkaç püf noktamız var. Öncelikle kış lastiklerinizi aracınızın tüm tekerleklerine takmalısınız. Sadece ön ya da arka tekerleklere kış lastiğini takmak birçok sürücünün sık yaptığı hatalardandır. Bunu yapmak aracınızın ihtiyaç duyduğu yol tutuşunu sağlamaz. İkinci olarak da aldığınız lastiğin üzerinde o lastiğin kış lastiği olduğunu belirten sembolün olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun yanı sıra üretim tarihini de kontrol etmenizde fayda var. Ayrıca tercih ettiğiniz kış lastiğinin garanti şartlarını ve kapsamını da öğrenmenizi tavsiye ederiz. Böylece sizden kaynaklı olmayan beklenmedik bir sorunla karşılaşmanız durumunda firmanızla bir an evvel iletişime geçebilir ve mağduriyetinizi giderebilirsiniz. Sürücülerin araçları için seçeceği kış lastiği konusunda, aracınızın yetkili servisleri sizi aracınıza en uygun kış lastiğini bulmanız konusunda yönlendirir. Aracınızın hız sınıfı, yük sınıfı ve ölçülerine uygun olan lastik belirlendiğinde farklı markaların lastikleri arasında karşılaştırma yapabilirsiniz. Farklı markaların lastikleri, kuru, ıslak ve karlı yollardaki fren mesafesi ve karda çekiş kuvveti gibi özellikleri farklı araba dergilerinde ve bloglarında ayrıntılı olarak incelendiğinden biraz araştırma yaparak bütçenize ve aracınıza en uygun kış lastiğini temin edebilirsiniz.

Son olarak; sürücülerin kış lastiğini bir zorunluluk olmaktan çok, akılcı bir seçim ile aracına yönelik bir yatırım ve sevdiklerini korumaya yönelik bir önlem olarak görmesini temenni ediyor, bütün araç sahiplerine ve sürücülere iyi sürüşler diliyoruz.